Vietnam

zaterdag 18 mei 2013 om 17:31 uur

In 2011 hebben Steffie en ik een rondreis gemaakt door Vietnam. Na Thailand, waar we elkaar hebben ontmoet, een hernieuwde kennismaking met Azië. Ik vond Vietnam echter wel veel, veel minder westers (en om die reden compleet anders) dan Thailand. We zijn in Hanoi geland (de hoofdstad van Vietnam en dit ligt in het communistische gedeelte van het land – er is maar 1 politieke partij in het noorden van het land) en hebben daar een aantal dagen kunnen rondkijken (o.a. het Mausoleum van Ho Chi Minh).

Wat een verkeer en wat een bijzondere wereld. Tijdens de reis hebben we een aantal grotere / kleinere steden bezocht (Hoi An, Mue Ne, Ho Chi Minh City).

In Hanoi hebben we vooral twee dagen moeten wennen aan het land en de cultuur. Als ik moet samen vatten hoe ik mij voelde toen ik daar rond liep, dan leek het alsof je op een filmset rondloopt, waarbij iedereen vooral zijn ding blijft doen zonder op of om te kijken.  Wij huppelden er vrolijk tussen door…

Vietnam - Hoi An

Vietnam – Hoi An

In Hoi An (let op, geen Hanoi) hebben we een aantal dagen kunnen genieten van de mooie stranden daar. De temperatuur was geweldig en het is een stadje waar je echt heerlijk uit kunt uitrusten, vol met leuke restaurantjes en mooie Chinese invloeden waar je niet omheen kunt. Wat verder erg leuk is in Hoi An zijn de kleermakerswinkeltjes. (Taylors)

Het is erg leuk om te kijken of je bijvoorbeeld overhemden op maat kunt laten maken. Ik wilde deze kans niet voorbij laten gaan en heb ook een kleermaker (kleermaakster in dit geval) zijn kunsten laten vertonen… Het is niet overal goedkoop, dus dat hoeft niet direct je insteek te zijn, maar de kwaliteit die je kunt krijgen (er zal vast veel verschil zijn tussen de verschillende taylors) is echt goed. Heb je zelf geen overhemden nodig en zoek je naar inspiratie voor iets anders leuks, dan hebben ze in elke winkel voldoende boeken waar je doorheen kunt bladeren om te kijken wat je wel of niet mooi vindt.

Behalve deze steden zijn we ook naar Halong Bay gegaan, hier hebben we een boottocht gemaakt inclusief overnachting. Prachtig! Tijdens de boottocht hebben we een grot bekeken, zijn we per kano onder een berg doorgevaren en kwamen we zodoende op een plaats waar je alleen met eb kon komen. Zo groen, zoveel mooie natuur, dat was echt mooi.

Vietnam - Halong Bay

Vietnam – Halong Bay

De zonsondergang is op het water natuurlijk altijd mooi en dat was in dit geval natuurlijk ook zo. Op de 2e dag zijn we naar de ‘Kissing Rocks’ gevaren, een van de wereldwonderen die op de Unesco lijst staat.

Na de boottocht zijn we naar het dal van de Mai Chau gegaan om te zien hoe men daar leeft. We hebben daar ook overnacht en hebben gezien dat men daar heel, heel hard werkt om vooral rijst te verbouwen. Twee dagen zonder telefoon en internet, dat maak je niet vaak meer mee denk ik. 😉

Wat verder veel indruk maakte was alles dat een gevolg is van de oorlogen die er gevoerd zijn. Vooral de oorlog met de Amerikanen is natuurlijk erg bekend. Ik heb een stukje door de Ku Chi tunnels gekropen en, nadat iemand een deksel op de opening deed en ik echt een meter of 50 moest kruipen, weet ik dat dit, zelfs in vrijheid, verre van plezierig is. Maar, wat echt belangrijk is, het percentage invaliden is in Vietnam heel erg hoog, hierbij wordt er aangegeven dat er een verband ligt tussen de bombardementen en het verhoogde cijfer invaliden. Erg!

Vietnam - Mai Chau

Vietnam – Mai Chau

Tijdens de reizen die wij maken proberen we altijd behoorlijk wat van de cultuur van het land te zien, maar het oorlogsgebeuren maakte zoveel indruk dat het echt bij ons bleef hangen. Geen probleem natuurlijk, ik wil hier mijn hoofd ook niet voor in het zand steken.

We zijn de reis geëindigd in Ho Chi Minh City, wat een mensen, wat een grote stad. Ik zag er wel behoorlijk wat westerse invloeden en kan me voorstellen dat je er als expat best een goede tijd kunt hebben zonder dat je alle westerse gebruiken aan de kant moet schuiven.

Al met al was het een unieke, mooie reis en ben ik blij dat we dit mee hebben mogen maken!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *